četrtek, 6. november 2008

Martinova Gos ali Raca

Kot se za Martinovo spodobi, mora biti v pečici goska ali pa raca-e. Ker je značilno, da je raca ali gos precej mastna morate izbrati kar konkretno količino, da vam bo ostalo dovolj mesa za pojedino. Skrči se lahko za polovico teže ali več, odvisno kako je bila hranjena.

Poleg goske ali race pa ne sme manjkati, tudi rdeče zelje, kostanj in seveda mlado vino.

Recept kako pripraviti okusno gosko.

Očiščeno gosko dobro natremo s soljo, poprom ter nadevamo z jabolčnim nadevom, ki smo ga pripravili iz na drobno narezanih raznovrstnih jabolk, sesekljane sladke čebule, majarona, masla in oljčnega olja. Vmes lahko dodate tudi oluščen kostanj. Pred peko je dobro, da kožo malo prebodemo, da maščoba lažje odteče.

Gos zašijemo in jo postavimo v pekač s prsi navzgor, da nadev ne odteče. Pečemo jo na 170-180°C z vključeno ventilacijo za optimalno peko cca 3 ure. Med pečejnem jo večkrat premažemo z mladim vinom ter majaronom in olivnim oljem.

Če vam je všeč, da je meso tudi v notranjosti bolj zapečeno, jo lahko po peki razkosamo odstranimo dosedanjo maščobo in še malo popečemo na maslu in olivnem olju. Pred drugo peko lahko na meso dodamo še nekaj oreščkov, madelnov in lešnikov, seveda, če vam je to po okusu. Lahko se doda tudi že prej pečen oluščen kostanj, če ga niste dali že na začetku.

1 komentar:

spetziva pravi ...

Sliši se fantastično in jutri poskusim ta fenomenalen recept ...